T 016 60 69 79 info@respiro.be

BEHANDELINGEN KINESITHERAPIE

Ademhalingstherapie

Respiratoire kinesitherapie of ademhalingskine bestaat hoofdzakelijk uit autogene drainage. We baseren ons op de methode van Dr. Chevalier. Autogene drainage is een techniek waarbij je als patiënt onder begeleiding van de therapeut zelf de longen draineert. Zo vergroten we het longvolume en kunnen longsecreties (slijmen) opgehoest worden. De therapie wordt gebruikt bij volwassenen en kinderen, maar ook baby’s worden behandeld via autogene drainage. Daarnaast geven we je handige tips en worden indien aangewezen ook spier- en conditieversterkende oefeningen gedaan.
Aandoeningen en indicaties: mucoviscidose, emfyseem, bronchitis, bronchiolitis, astma, hyperventilatie, postoperatief.

Cardiale revalidatie

Cardiovasculaire klachten (hart- en bloedvaten) komen steeds vaker voor. De oorzaak hiervan wordt gezocht in een combinatie van factoren: passieve levensstijl, ongezonde voeding, stress enz. Na een hartinfarct, een hartoperatie, een ballondilatatie, het plaatsen van een pacemaker of een defibrillator, voor en na een harttransplantatie en bij chronisch hartfalen is het aangewezen om een revalidatieschema op te starten. Wij bieden zowel een individuele begeleiding aan als groepstrainingen in de fitness op vaste tijdstippen in samenwerking met HARPA.

Dry needling therapie

Het is een nieuwe behandelmethode binnen de kinesitherapie. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten. Dry needling kan toegepast worden bij RSI- klachten, klachten van de nek, schouder, arm, (tennis) elleboog, onderarm en pols. Klachten van de lage rug, heup, bil- en beenspieren, krampen, uitstralende pijn patronen, hielspoor, etc.

Manuele therapie

Deze therapie wordt toegepast om enerzijds gewrichten beter te laten functioneren en anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren. De manueel therapeut past specifieke technieken toe zoals mobilisaties, oscillaties, zachte manipulaties van de gewrichten, harmoniserende technieken en neurale glidings. Je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Onze manuele therapeuten hebben na hun opleiding als kinesitherapeut ook nog een extra opleiding gevolgd voor manuele therapie en extra kennis opgedaan over de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom.

Neurologische revalidatie

Onze oefentherapie is erop gericht het neurologische herstelproces zo optimaal mogelijk te stimuleren zodat o.m. stijfheid (spasticiteit of rigiditeit) vermindert, kracht en uithouding vergroten, het evenwicht verbetert en het bewegingsproces veiliger en soepeler verloopt.

Aandoeningen en indicaties: niet-aangeboren hersenletsel (NAH), beroerte (CVA), spierziekten (ALS, etc.), multiple sclerose (MS), dwarslaesie, Parkinson, hersenkneuzing (contusio cerebri), open rug (spina bifida), plexusletsels.

Orthopedische revalidatie

Bij deze therapie gaan we intensief met jou aan de slag en werken we volgens de principes van de functionele revalidatie. Orthopedische revalidatie wordt toegepast bij postoperatieve revalidatie (knieprothese, heupprothese, schouderprothese of na een fractuur) maar evengoed bij algemene verzwakking na een heelkundige ingreep of ongeval.

Pediatrische revalidatie

Pediatrische kinesitherapie is kinesitherapie op maat van baby’s, kinderen en adolescenten en kan bij heel uiteenlopende problematieken ondersteuning bieden aan je kind. Motivatie is belangrijk en dat is bij kinderen niet altijd eenvoudig. Onze kinesitherapeute Marie weet dan ook als geen ander hoe ze kinderen kan meekrijgen in een behandeling.

Baby’s, kinderen en jongeren kunnen bij ons terecht voor een verscheidenheid aan moeilijkheden.

  • Ademhalingsproblemen (bvb vastzittende slijmen bij baby’s en kinderen)
  • Voorkeurshouding bij baby’s
  • Vertraagde motorische ontwikkeling (niet of later komen tot omrollen, zitten, staan en stappen,…)
  • Neurologische aandoeningen (CP, spina bifida,…)
  • Moeilijkheden met grove motoriek (fietsen, balvaardigheid, evenwicht,…)
Perinatale kinesitherapie

Prenatale kinesitherapie omvat zowel oefeningen en tips om klachten eigen aan de zwangerschap (gezwollen ledematen, bekkeninstabiliteit, bekkenbodem,…) te verlichten als oefeningen en tips voorbereidend op de bevalling zelf (pers- en ademhalingstechnieken).

Postnatale oefeningen zijn vooral gericht op het versterken van rug-, buik- en bekkenbodemspieren en terug in conditie komen. Deze oefeningen worden gestart 6 weken na de bevalling.

Sportrevalidatie en overbelastingletsels

Heb je een sportblessure of een letsel door overbelasting? Onze sportkinesitherapeuten behandelen zowel acute als chronische klachten. Via oefentherapie (airex, Redcord, Bosu, trampoline, Keiser, …), mobilisatietechnieken en/of manipulaties, diepe dwarse fricties, dry needling, triggerpointbehandeling of kinesiotaping en een individueel aangepast programma zorgen onze sportkinesitherapeuten voor een optimale revalidatie.

Kaak behandelingen

Gespecialiseerde oefeningen, advies en hands-on technieken om het functioneren van het kaakgewricht te herstellen. Problemen ter hoogte van dit scharnier tussen de onderkaak  en de schedel zijn vaak te wijten aan overmatige spanning in de omliggende kaakspieren; tandheelkundige ingrepen; foutieve kauwgewoontes; stress of degeneratie van de discus tussen deze twee gewrichten. 

GRATIS 8-DAGENPASS

Kom onmiddellijk in beweging en maak kennis met een gratis 8-dagenpas.

OVERTUIGD?

Word lid en start onmiddellijk met een lidmaatschapstest.

RESPIRO

Aarschotsesteenweg 33
3110 Rotselaar Belgie
T 016 60 69 79
info@respiro.be

OPENINGSTIJDEN

Maandag13.00 22.00
Dinsdag t/m donderdag 07.30 22.00
Vrijdag 09.00 21.00
Zaterdag 09.0016.00
Zondag 09.0014.00

Meer info over sluiting op officiële feestdagen, klik hier.

NIEUWSBRIEF

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Vul je naam en e-mailadres hieronder in en klik op versturen.