T 016 60 69 79 info@respiro.be

Wat doet sporten met ons brein?

Wat we al weten is dat je van sporten afvalt en dat je daarmee je conditie kunt verbeteren. Maar wat het effect is van sporten op het brein, daar is nog niet iedereen van op de hoogte. Het effect is bovendien ook afhankelijk van welke sport je beoefent.

Word je van sporten intelligent?

Uit diverse studies komt naar voren dat sporten een positief effect heeft op je brein. Een van de eerste onderzoeken betrof een studie waarin muizen in een tredmolen werden geplaatst. Het bleek dat muizen die meer bewegen ook meer nieuwe neuronen (zenuwcellen) aanmaken in je hippocampus. Dit is een hersengebied dat betrokken is bij je geheugen. We weten nu bijvoorbeeld ook dat voldoende bewegen helpt bij het bestrijden van symptomen bij Alzheimer.

Er is bewezen dat sporten je brein fit houdt. Maar hoe werkt dat precies? De motorische zenuwen in je brein die belangrijk zijn voor je bewegingsmotoriek, hebben een grote overlap met de cognitieve zenuwcircuits. Dit betekent dat ze een groot deel van de zenuwen in het brein met elkaar delen. Door je motoriek te trainen, train je gelijktijdig ook je cognitieve functies.

Het is niet zo dat je door veel sporten zeer intelligent wordt, maar het is vooral bewegingsarmoede die je geheugen minder goed kan laten functioneren. Wat daarbij ook een rol speelt is dat je door inspanning je hartspier traint. Het hart is belangrijk voor het rondpompen van bloed. Bloed bevat zuurstof en bij een gebrek aan zuurstof nemen lichaamsfuncties af. Voor het brein geldt dat de hersenen niet optimaal kunnen functioneren.

Duursport of krachttraining?

Er zijn de afgelopen jaren dermate veel onderzoeken gedaan naar de effecten van sporten op het brein dat men nu ook specifieke inspanningen kan koppelen aan bepaalde geheugentaken. Nu weet men dat krachttraining met name bijdraagt aan associëren (bijvoorbeeld een naam aan een gezicht koppelen) en duursport vooral het verbale geheugen (je kunt makkelijker op woorden komen) verbetert. Wanneer je zowel duursport met krachttraining combineert dan train je beide geheugentaken.

RESPIRO

Aarschotsesteenweg 33
3110 Rotselaar Belgie
T 016 60 69 79
info@respiro.be

OPENINGSTIJDEN

Maandag13.00 22.00
Dinsdag t/m donderdag07.3022.00
Vrijdag09.0021.00
Zaterdag09.0016.00
Zondag09.0014.00

Meer info over sluiting op officiële feestdagen, klik hier.

NIEUWSBRIEF

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Vul je naam en e-mailadres hieronder in en klik op versturen.