T 016 60 69 79 info@respiro.be
Voor alle in- en outdoor activiteiten RESERVEER HIER

De voedingsdriehoek op zijn kop gezet!

Vergeet de actieve voedingsdriehoek zoals u hem kent, met bewegen in de basis en vetten aan de top. In zijn nieuwe versie wordt de voedingsdriehoek letterlijk omgedraaid en krijgen plantaardige voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit en volle granen, een hoofdrol. De voedingsdriehoek krijgt ook een broertje, de bewegingsdriehoek, die ons zittend gedrag moet aanpakken. Vandaag stelde het Vlaams Instituut Gezond Leven de nieuwe versie van de voedingsdriehoek voor, waarin plantaardige voeding centraal staat.

Verschillen

De opvallendste veranderingen zijn dat groenten en fruit de centrale plaats krijgen die vroeger voorzien was voor graanproducten. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen boter en plantaardige olie, die vroeger samen in de categorie ‘vetten’ zaten. De noten zitten niet meer in het hoekje ‘eiwitten’ bij het vlees en de vis, en er wordt een onderscheid gemaakt tussen rood vlees en gevogelte.

Meer bewegen

Nog een nieuwigheidje: de laag ‘beweging’ uit de actieve voedingsdriehoek is weggevallen en heeft plaatsgemaakt voor een aparte bewegingsdriehoek.
De donkergroene laag staat daarin voor licht intensief bewegen, zoals zitten afwisselen met stappen of de trap nemen in plaats van de lift. Dat zou je elk half uur even moeten doen.
Daarnaast onderscheidt de bewegingsdriehoek matig intensieve beweging, zoals wandelen, spelen, … en hoog intensieve beweging, dus sporten.

Hoe je die invult, kan je zelf kiezen: Of je beweegt 150 minuten per weeg matig intensief, bij voorkeur telkens een half uurtje op vijf dagen, of je kiest voor 75 minuten per week hoog intensief bewegen, bijvoorbeeld drie dagen in de week 25 minuten. Een derde optie is een mix van matig intensief bewegen, waarbij de hoog intensieve inspanning dubbel telt. Wanneer je bijvoorbeeld dertig minuten wandelt en tien minuten loopt, telt dat lopen voor twintig minuten. Zo zou je ook aan 150 minuten per week moeten komen.

RESPIRO

Aarschotsesteenweg 33
3110 Rotselaar Belgie
T 016 60 69 79
info@respiro.be

OPENINGSTIJDEN

Maandag13.00 22.00
Dinsdag t/m donderdag 07.30 22.00
Vrijdag 09.00 21.00
Zaterdag 09.0016.00
Zondag 09.0014.00

Meer info over sluiting op officiële feestdagen, klik hier.

NIEUWSBRIEF

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Vul je naam en e-mailadres hieronder in en klik op versturen.