T 016 60 69 79 info@respiro.be
Voor alle in- en outdoor activiteiten RESERVEER HIER

Eet gerust wat meer gezonde vetten!

Koolhydraten zijn de boosdoener

Lange tijd werd vet met de vinger gewezen. Het zou een dikmaker zijn en het werd bestempeld als ongezond, een bedreiging voor hart en bloedvaten. Volgens een studie waarvan de resultaten recent in het medische tijdschrift The Lancet werden gepubliceerd, is een teveel aan koolhydraten (en dan vooral de bewerkte en geraffineerde variant) echter de grote boosdoener in onze voeding. Maar er wordt meteen bij vermeld dat fruit en groente – die eveneens koolhydraten bevatten – wel goed en zelfs noodzakelijk zijn. Evenals gezonde vetten verhogen zij het risico op vroegtijdig overlijden niet, wat andere koolhydraten wel zouden doen. Integendeel, ze verlagen het zelfs. Drie tot vier porties per dag volstaan, nog meer groente en/of fruit biedt geen extra voordeel.

Langer leven met gezonde vetten

De onderzoekers stelden ook vast dat een zeer lage inname van verzadigde vetten (minder dan 3 % van het dagelijks totaal) gelinkt kan worden aan een groter sterftecijfer in vergelijking met de groep van wie de dagelijkse voeding tot 13 % verzadigd vet bevat. In de studie wordt aangeraden om een goede balans te zoeken tussen vetten en gezonde koolhydraten (bv. groente en fruit), waarbij de verhouding ongeveer 50 % koolhydraten is en 35 % vet, zowel in verzadigde als onverzadigde vorm. Daarnaast hebben we ook nog proteïnes nodig.

Bronnen van gezonde vetten

Deze vetten kunnen gesplitst worden in 2 groepen: de omega 3-vetzuren en de omega 6-vetzuren (lijnzaad, plantaardige margarines, koolzaad, noten, soja, vette vis als haring, makreel, zalm, sardines en forel) en in de tweede groep de enkelvoudige omega 9-vetzuren (olijfolie, avocado, olijven, pinda’s en de meeste noten).

Een gematigde hoeveelheid verzadigd vet in combinatie met een verminderde inname van koolhydraten zou dus optimaal zijn voor onze gezondheid!

 

RESPIRO

Aarschotsesteenweg 33
3110 Rotselaar Belgie
T 016 60 69 79
info@respiro.be

OPENINGSTIJDEN

Maandag13.00 22.00
Dinsdag t/m donderdag 07.30 22.00
Vrijdag 09.00 21.00
Zaterdag 09.0016.00
Zondag 09.0014.00

Meer info over sluiting op officiële feestdagen, klik hier.

NIEUWSBRIEF

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen? Vul je naam en e-mailadres hieronder in en klik op versturen.